ΠΡΩΤΟΖΥΜΟΝ
Το ΠΡΩΤΟΖΥΜΟΝ είναι ένα μίγμα συμπυκνωμένο (νερό, μαγιά & αλεύρι) που αποτελεί τη βάση για τη δημιουργία τσουρεκιού, καθώς είναι ουδέτερο. Λόγω αυτού επιδέχεται οποιαδήποτε προσθήκη, που θα του δώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Έχει το χαμηλότερο χρόνο παρασκευής (100΄), εξασφαλίζει κατάλληλη διόγκωση και εξαιρετική διατηρησιμότητα. Προσφέρει σταθερά την ίδια ποιότητα και αποτελεί μια οικονομική λύση για την Βιομηχανία – Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική.
Το σχήμα που βρίσκουμε στα τσουρέκια ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις.
Το πιο γνωστό είναι φυσικά η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.